26 Апр. 2024

Вие сте тук

За какво си мечтае българинът? За здраве, пари и пътувания..

01.03.2011

THExperts

Пътуванията са една от големите мечти на българите, заедно със стремежа към здраве и икономическа независимост. Това са изводите от национално статистическо проучване, осъществено от агенция Gfk България през февруари. Изследването е обхванало хора на възраст от 18 до 65 години и е озаглавено "Българските мечти 2011".

След констатацията "по-добре здрави и  богати, отколкото болни и бедни", привържениците на която са пълно мнозинство,  пръв приоритет е пътуването в чужбина. 40% мечтаят за екскурзия, всеки трети иска продължителна почивка в чужбина, а един от десет българи би живял и работил зад граница.

Сред хората, които определят себе си като щастливи, по-голям дял имат жените на възраст до 40 г., с висше образование и заплата над 350 лв. "Мъжете са прагматично настроени и само понякога правят опити, затова само понякога желанията им се сбъдват, докато жените са по-целеустремени", коментира данните социологът Мирослава Георгиева.

Българите, които не мечтаят, са от малките градове и селата. Те са по-възрастни, най-често са със средно образование и имат ниски доходи, показва проучването.

С висок жизнен стандарт - така 65% от българите виждат страната в мечтите си, близък процент от хората си представят България като желано място от младите. За спазването на моралните норми и законите се обявяват 57 на сто. "Чиста, зелена и слънчева" България е в умовете на  54% от анкетираните.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed