26 Апр. 2024

Вие сте тук

Започна събарянето на "Златна перла"

19.04.2012

Багери влязоха в незаконното вилно селище „Златна перла” край село Варвара в община Царево, за да започнат събарянето му. В репортажи от мястото на събитието по БНТ и bTV тази сутрин стана ясно, че държавата ще финансира премахването на селището, а община Царево ще доразчисти терена.

До драстичната мярка се стигна след продължили седем години съдебни дела за доказване незаконността на построените в защитената територия «Парк Странджа» летни къщи. Разрешение за строителството е дадено от общината след представяне на писмо от екоминистерството с фалшифизиран подпис на заместник-министър.

Заповедта за премахването на всичките 10 сгради в «Златна перла» е издадена от Строителния контрол още през 2010 г. Решението на дирекцията обаче беше обжалвано от строителя на вилното селище и едва след като фирма «Краш 2000» изгуби делата и ВАС потвърди решението на Апелативен съд-Бургас по осем от образуваните десет административни дела, РДНСК-Бургас започва принудителното им премахвене.

Премахването на селището трябва да приключи до 4 май.

Незаконното вилно селище попада в чертите на Природен парк Странджа и е разположено върху едни от най-живописните скали на самия бряг на морето. Запознати твърдят, че по-голямата част от апартаментите са били продадени още «на зелено» на чужденци.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed