29 Март 2024

Вие сте тук

Започна Октоберфест

22.09.2012

Хиляди хора днес присъстватха на откриването на най-масовия бирен празник в света – легендарния Октоберфест, който тази година се организира за 179-ти  път в Мюнхен. Бирената фиеста ще продължи до 7 октомври.

 

По традиция точно по пладне кметът на баварската столица Кристиан Уде откри празника, като символично заби кранчето в бъчва с кехлибарената напитка.

 

Всяка година любопитните следят с интерес колко удара ще са необходими, за да бъде даден старт на бирения фест. Тази година шефът на градската администрация успя да се справи с тази задача с два удара. Най-добрият резултат също принадлежи на него  - през 2006 г. той успя с един удар да вбие кранчето  в бъчва със специално сварената за празника бира. Най-лошият е бил през1950 г., когато на негов предшественик са били нужни цели 19 удара.

 

След като отвори бъчвата, се произнася традиционното O’zapft is! (отворена е на баварски диалект).

 

За пръв път Октоберфест е организиран на 12 октомври 1810 года по случай бракосъчетаването на кронпринц Лудвиг и принцеса Тереза, в чест на която е наречена местността, в която се организира празникът. Впоследствие празникът е организиран почти ежегодно. Отменян е 22 пъти заради войни, епидемия на холера или хиперинфлацията през 20-те години на 20-ти век.

 

Като цяло традициите на Октоберфест не се променят вече две столетия. Задължителна част от празника е шествието на собствениците на бирарии, както и костюмиран парад, чието начало е поставено през 1835 г., по случай сребърната сватба на Лудвиг и Тереза. Само през 2001 г. традицията е прекъсната в знак на солидарност с американския народ след терористичния акт на 11 септември.  

 

Визитна картичка на Октоберфест са огромните бирени шатри, които могат да съберат до 10 хиляди гости едновременно. Всяка от тях представя определена мюнхенска пивоварна, чиято продукция се сипва в еднолитрови халби, наречени „мас“. Бирата съответства на стандартите на Закона за чистотата на бирата от 1516 година. Според този закон напитката трябва да съдържа само ечемик, хмел и вода, но в никой случай не и пшеница, която в онези времена била пазена за производството на хляб.

 

Октоберфест носи на организаторите огромни приходи. През миналата година посетителите на фестивала са похарчили в Мюнхен 1,1 млн евро. Сумата е получена от обема на продажбите на бира и мезета, нощувките в хотели, използването на таксита и закупени сувенири по време на феста.

 

През 2011 г. празникът е посетен от 6,9 млн души, които са изпили 7,5 млн литра бира. Организаторите очакват, че и тази година броят  им ще надхвърли 6 млн души.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed