26 Апр. 2024

Вие сте тук

Започна изграждането на жп отсечка Куманово - Беляковци

02.03.2014

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов заедно с македонския му колега Миле Янакиески дадоха старт на строителните работи на една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем - от Куманово до Беляковци. В церемонията участваха и министър-председателят на Република Македония Никола Груевски и вицепремиерите Зоран Габровски и Владимир Пешевски, съобщи пресцентърът на МТИТС.


"Това е една от най-важните и трудни отсечки от железопътната част на Общоевропейски коридор Осем", е заявил министър Папазов по време на церемонията в град Куманово. Той е подчертал, че цялостното завършване на коридор Осем е от стратегически интерес, тъй като се осигурява една от най-преките връзки от Южна Европа и Средиземноморието през Балканите към Кавказ, региона на Средна Азия и Далечния Изток.


"По българска инициатива са проведени редица форуми и са подписани съвместни декларации за ускореното изграждане на железопътното трасе на Коридор 8", е посочил още министърът. Участъкът на Коридор Осем през България е включен като приоритетно европейско направление - част от Трансевропейската транспортна мрежа, което дава възможност да бъдат използвани средствата от европейските фондове за развитие както на железопътната, така и на пътната инфраструктура, е подчертал министър Папазов.


Правителството на Македония е осигурило с помощта на международни финансови институции /ЕБВР/ 47 млн. евро за рехабилитация на съществуващата отсечка Куманово - Беляковци, около 30 км.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed