17 Апр. 2024

Вие сте тук

Започна изграждането на Българския Лувър

26.09.2012

Националният исторически музей, който в момента се помещава в резиденция Бояна, може да бъде върнат в центъра на София.

 

Това съобщи пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов, който заедно с министър Лиляна Павлова и с кмета на София Йорданка Фандъкова постави началото на изграждането на Националния музеен комплекс.

 

Идеята е НИМ да бъде преместен в сградата на ЦУМ и така да се изгради цялостен културен образ на българската столица.  По думите на министъра в момента се водят преговори за това. Министър Рашидов обяви, че работи за това центърът на София да влезе под егидата на ЮНЕСКО.
Според министъра преговорите за преместване на музея напредват, като се търси вариант за защита както на интересите на държавата, така и на частния собственик на ЦУМ. За повече подробности по бъдещата сделка министърът препрати журналистите към премиера и министрите на финансите и на икономиката.

Божидар Димитров коментира, че идеята музеят да бъде върнат в центъра на София е напълно реалистична. Той добави, че ако преговорите за преместването в ЦУМ завършат сега, идеята ще бъде факт до две години. По думите му транспортирането на експонатите и преустройството на ЦУМ ще бъдат лесни.


Днес министър Рашидов предаде символично ключ на президента на "Главболгарстрой" АД Симеон Пешов, който е изпълнител на проекта за изграждането на Национален музеен комплекс. До десет месеца т. нар. Български Лувър трябва да бъде готов и да може да посреща посетители. Това ще бъде домът за историята на българската държава, но ще бъде и световен музей, тъй като България има огромна колекция  индийско, южноафриканско, западноевропейско и друго изкуство, добави Вежди Рашидов.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посочи, че средствата са предоставени от оперативната програма "Регионално развитие" 2007-2013, като стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева.


Бъдещият Национален музеен комплекс ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 кв. м. В двора на музея ще има и голям скулптурен парк.


Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че с изграждането на този музей  до края на следващата година ще бъдат открити още три нови музея - Музеят за историята на София, Ларгото и подземният музей под базиликата "Св. София". Това е поредната стъпка за защита на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г., добави тя.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed