28 Март 2024

Вие сте тук

Започнаха проверки на плажове и басейни

29.06.2011

Четиринайсет зони за къпане в България, повечето от които са в района на Варна, не отговарят на препоръчителните критерии на ЕС за къпане. Това каза пред журналисти д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.
Основна причина, която влошава качеството на водите за къпане, е малкият брой и капацитет на пречиствателни станции за отпадъчни води. Европейската комисия нарежда България на шесто място сред държавите членки на ЕС по чистота на водите за къпане. Страната ни е една от осемте сред държавите членки на ЕС, която за миналата година няма води за къпане, неотговарящи на задължителните изисквания.

В България има 1 281 открити и 488 закрити басейни, които подлежат на контрол. Зоните за къпане на открити водни площи са 93, като 89 от тях са разположени по Черноморието. Всички басейни и зони за къпане се контролират от районните здравни инспекции.

От 1 юни инспекциите проверяват всички обществени зони за къпане, от където се взимат проби за анализи. Собствениците също са длъжни да извършват мониторинг на басейните, които стопанисват.

През 2010 год. здравните инспекции са извършили над 33 хиляди анализа и изследвания по физико-химични и микробиологични показатели, като несъответстващи на изискванията са били не повече от 5 на сто.

При първо нарушение глобите са от 200 до 3 000 лв., а при повторно - от 500 до 5 000 лв, припомнят от министерството. При неизпълнение на заповед за спиране на обект санкцията може да достигне до 30 000 лв.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed