04 Май 2024

Вие сте тук

Запознайте се: питахая

10.12.2012

Познавате ли плода питихая? И, ако отговорът е да, тогава следва още един въпрос: обичате ли го? До преди няколко години този екзотичен плод беше непознат у нас. Днес може да се намери в хипермаркетите, но популярността му не е нараснала особено не само поради по-високата цена, но и защото вкусът му е твърде разочароващ. Точно това е и причината да не се наложи като любимец на европейските и американските пазари.

 

Разочарованието е двойно, защото питахаята е много красив плод. Наричан още драконов плод, ягодова круша и пр., плодът привлича погледа с красивата си окраска – различни нюанси на червено и лилаво, които варират от мораво до наситено розово. Особено екзотичен вид му придават многобройните израстъци. Когато се среже, изглежда възхитително – с бяла или червена месеста част, изпъстрена с многобройни черни семенца. Обещанието е за сочност и експлозия от вкусове, но ако първото се изпълнява на100%, второто – на не повече от 25%.

 

Нещата днес се обръщат. Причината е, че израелски селекционери са отгледали нов сорт, който ще е не само красив, но и вкусен. За да се отличава от първообраза си, създателите му са го нарекли тропитая.

 

Според авторите му – академичен професор и агроном от Израел, вкусът е надминал и най-смелите им очаквания, събирайки в едно кисело-сладък тропически вкус, лилаво-пурпурен цвят и месеста текстура, подобна на киви.

 

Очакванията са, че популярността на новия плод бързо ще нарасне, още повече, че съчетава вкусовете и ароматите, придадени му от селекционерите, с традиционно полезните качества на прародителя си. Създателите му твърдят, че плодът е сред най-полезните продукти, които съществуват в природата. Интензивният цвят позсказва, че той съдържа много антиоксиданти, в частност, бетанин, който е мощно оръжие против туморите, а също аминокиселини, таурин, подобряващ енергийния обмен в организма и допринаксящ за намаляване на холестерина в кръвта и в същото време оказващ положително влияние върху мозъчната дейност, ръста и развитието на децата и пр. Към това се добавят и полезните за храносмилането свойства на плода, както и високата му енергийна стойност.

 

Макар че е известна като плод от Югоизточна Азия, питахаята произлиза от американския континент, където преди хиляди години индианците са го използвали като храна.

 

Сега въпросът е дали новата му модификация ще успее да превземе сърцата, стомасите и хладилниците на потребителите.

 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed