02 Май 2024

Вие сте тук

Заплахи пред българския туризъм коментирани на конференция

27.08.2012

Затрудненият достъп на граждани от страни извън ЕС като Русия, Украйна и Молдова е заплаха пред българския черноморски туризъм. Това заяви днес, цитиран от БТА, заместник-председателят на сдружението "Култура и туризъм на българския Североизток" доц. Стоян Маринов на конференцията на тема "Устойчив крайбрежен туризъм" . Той представи темата "Жизненият цикъл на България като дестинация за международен морски ваканционен туризъм".

 

Според него други заплахи пред туризма са изтичането на квалифицираните туристически кадри, разрушаването на крайбрежните ресурси и т. н. Възможните решения за справяне със заплахите са създаването на организационно-управленска структура /министерство/, както и приоритетна реализация на транспортните връзки към и между българските курорти.

 

Като проблем Маринов посочи и факта, че голяма част от морските общини нямат застроително-регулационни планове. Като етап на развитие българският черноморски туризъм от 2010 година насам е на фаза "свръхпредлагане на стандартен евтин продукт", каза още експертът. България се конкурира с по-ниска цена, но това води до по-ниски заплати в сектора, по-ниско качество на стоки и услуги и създава имидж на държавата като евтина морска дестинация, която привлича туристи с нисък социален статус, обясни Маринов.

 

Според данните на статистиката плажовете в страната са с площ 16 милиона квадратни метра, което дава възможност ежедневно на тях да има приблизително около 600 000 туристи, коментира той. В момента страната е далеч от това число. Организатори на конференцията са Варненската туристическа камара, Асоциацията на българските черноморски общини, Регионалната агенция за управление на енергията - Бургас, и други. Във форума участват и специалисти по туризъм от португалския град Сетубал.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed