04 Май 2024

Вие сте тук

Заможните туристи предпочитат Западна Европа

29.12.2011

 

Великобритания, Италия и Франция са държавите, които се предпочитат от заможните туристи, показват данни на международно проучване, проведено от компанията Visa. В анкетата са се включили над 1200 души от 19 държави с доход над средния.

Популярността на европейските дестинации се обяснява преди всичко с богатото културно-историческо наследство, развитата инфраструктура и разнообразните възможности за почивка. Точно затова туристите от цял свят с удоволствие избират като място за ваканция Европа, особено за коледните и новогодишните празници с невероятната им атмосфера. През 2010 г. Европа са избрали повече от половината от всички туристи в света. Според проучването туристопотокът към Стария континент няма да секне и през следващите години.

Особено значение има сегментът индивидуални туристи, които не се скъпят за почивка, избират луксозни хотели, гурме ресторанти и активен отдих. Те посещават много места за развлечения, както и луксозни магазини, харчат значителни средства за сувенири и подаръци за приятели и близки.

Според проучването разпределението на разходите е следното: най-висок е делът на разходите за ресторанти, следват сувенири, подаръци и развлечения. Данните от тази година сочат, че по време на последното си пътешествие заможните туристи са похарчили почти два пъти повече средства, отколкото тези със средни доходи. Наблюдението на специалистите е, че разходите им почти не са се свили дори в условията на криза.

И все пак експертите прогнозират, че разликата в нивото на разходите на заможния и средния турист постепенно ще се стопява. За щастие, причината е не в това, че богатите ще ограничават разходите, а заради постепенно нарастващите разходи и на туристите от средната класа.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed