18 Апр. 2024

Вие сте тук

Закон за старите столици искат кметовете на Плиска, Велики Преслав и Велико Търново

13.03.2012

Да бъде подновена идеята старите български столици Плиска, Велики Преслав и Велико Търново да получат специален статут на исторически и културни центрове, който да бъде уреден със закон, съобщи БТА.

 

За това се споразумяха днес кметовете на трите исторически града, които участваха в работна среща в община Велико Търново, проведена в присъствието на областните управители на Велико Търново Пенчо Пенев и на Шумен Димитър Александров. Участниците в дискусията са обединени в становището, че специалният статут ще увеличи възможностите на тези градове да кандидатстват по оперативни програми за съхраняване на старините, както и да се включват по-активно в големи форуми за опазване на историческото наследство и за развитие на културния туризъм.

 

Предвижда се създаването на работна група от експерти от трите общини - архитекти, археолози, юристи и специалисти по опазване на паметниците на културата, които да подготвят законопроект за старите столици, който да бъде внесен в парламента чрез Националното сдружение на общините.

 

Кметът на Велико Търново Даниел Панов съобщи пред участниците в срещата, че приходите от билети за посещение в крепостта Царевец и другите музейни обекти в града възлизат на 1.2 млн.лв. годишно. До края на 2011 г. тези средства са постъпвали в общия общински бюджет. След промените в закона, от началото на тази година те ще се обособяват в самостоятелно бюджетно перо и ще се разходват целево като реинвестиция в поддръжката на паметниците и музеите, както за създаване на нови туристически атракции.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed