29 Март 2024

Вие сте тук

Забрана за консумация на алкохол разделя турски град в Анадола

23.11.2012

Град Афионкарахисар /Западна Турция/ в сърцето на Анадола е известен с термалните си извори и със своя опиум. Днес обаче той е известен и с ограниченията си върху алкохола - символ на дебатите, които разделят общественото мнение в Турция от идването на власт преди десет години на ислямо-консервативно правителство, пише АФП.


От май с разпоредба се забранява продажбата и консумацията на алкохолни напитки "на работните места, в парковете, обществените градини, местата за пикник, улиците, пред банкомати, на исторически обекти, в изоставени сгради, на паркинги, в обществения транспорт и личните автомобили".


Според новия текст разхождането в парк с бутилка бира в ръка вече подлежи на глоба от 169 турски лири /около 75 евро/.
Мярката, която е взета от валията, назначен от правителството на премиера Реджеп Тайип Ердоган, се прилага за град Афионкарахисар с население от 170 000 жители, както и за целия окръг. Официално тя цели единствено да защити здравето и обществената хигиена.


Но в страната на известната "ракъ" - националната мастика, забраната се приема зле. Най-вече в очите на опозицията, която вижда в нея чисто политическо решение.


Управляващите използват алкохола като претекст да ислямизират обществото и да превърнат Турция в Иран, смятат от  Народнорепубликанската партия - партията на създателя на модерна и светска Турция Мустафа Кемал Ататюрк.


По ирония на съдбата в резултат на тази идеологическа забрана консумацията на алкохол се е увеличила. Според местните търговци тя е имала ефекта на бумеранг и е предизвикала бурна реакция на хората. В крайна сметка търговският оборот с алкохолни напитки е нараснал след влизането в сила на забраната.

.
Освен магазините само луксозните спа-хотели край града могат все още да предлагат алкохол на своите клиенти. Както и последното бистро с патент в един град, в който преди десет години имаше още около петнадесет такива. Според собственика му властите не  издават нови разрешителни за продажба на алкохол, така че когато то престане да работи, в града вече няма да има бар.


Едновременно с това ограниченията се защитават от много жители мюсюлмани в Афионкарахисар. Според по-възрастните жители е допустима консумацията на алкохол в дома, но не и на обществени места. Според АФП властите изглежда разчитат повече  на  "натиск на квартала" повече, отколкото на строги закони, както и на подкрепата на едно население, мнозинството от което се обявява за силно вярващо, за да променят обществото.



Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed