18 Апр. 2024

Вие сте тук

"Журналул национал": Шпаклата и мистрията правят туризма в Румъния

03.05.2011

Елена Стан

От Букурещ дойде заповед от 1 май да се открие сезонът на румънското черноморско крайбрежие. Супер! Точно това, което ни трябваше. Едно откриване на сезона без туристи, за да се види перфектно състоянието, в което се намира секторът, ръководен от Елена Удря (министърката на регионалното развитие и туризма - бел. ред.) Който не се подчини, ще има проблеми. Ще има проверки. Голяма работа! Хотелиерите на морето се почувстваха толкова заплашени, че няма повече накъде. От Мамая до Мангалия всички курорти изглеждат точно както през 60-те години. От тогава насам бе сложена само по една боя или алуминиева дограма. Не навсякъде обаче, защото румънецът е носталгичен тип.

Иначе как може да се обясни защо този народ, смазан от трудности, се тълпи година след година в Мамая, за да даде стотици леи за нощувка в хотели, които не предлагат нищо повече от студентско общежитие. На 1 май в четиризвезден хотел в Мамая цената на една стая бе 70 евро. Закуската бе включена, но не и отоплението в стаите. Туристите, които се излъгаха и отидоха на морето, имаха удоволствието да установят, че в много хотели няма отоплителна инсталация. В северната част на румънското черноморие нощните клубове се помещават или в огромна палатка или в още неизмазана сграда, но с ретроакценти в интериора, и представляваха атракция за столичани. Това лято единствената атракция за туристите, които ще отидат в Мамая, ще бъдат бордюрите, които се поставят в момента на централния булевард на курорта. Иначе, нищо ново! Нищо впечатляващо. Само високи цени и лоши услуги. Румънска работа.

Много хотели на морето не можеха да настаняват туристи от 1 май, както поиска Елена Удря. Но, за да се измъкнат от санкции, отвориха рецепциите и отговаряха на всички телефонни обаждания с едно и също изявление: "Съжаляваме, нямаме свободни места. Бяха заети отдавна". В действителност, единствените, които разваляха спокойствието на курортите, бяха бояджиите, които бяха повикани, за да покрият с четката истинското лице на румънския туризъм.

В Олимп, Нептун, Сатурн или Юпитер първите туристи ще пристигнат едва към края на този месец. Комунистически хотели с отворени врати само за собствения персонал. Стаите са пълни с паяжини, а басейните трябва да се почистят. Вама Веке остава единственото място на морето, за което 1 май все още представлява нещо. Там винаги виждаш едни и същи хора, които не се познават, но които се поздравяват всеки ден. Година след година му теглят по един запой на морето, но не в знак на откриване на сезона.

Къде бяха румънците през уикенда, който отмина? В България, нормално! За две нощувки на режим "ол инклузив" всеки турист вади от джоба си 60 евро. В тази цена не е включен транспортът. Други бяха на планина. В долината на Жиу, в Парънг имаше състезание за Първомайската купа по ски алпийски дисциплини. Надпреварата събра няколко десетки любители на зимните спортове от страната. Те се струпаха на едно петно сняг на връх Парънг Мик. Към края на състезанието заваля силен сняг, като знак, че зимата не си отива напълно никога.

Министерството на регионалното развитие и туризма, ръководено от Елена Удря, предпочете тази година да не докарва известни групи на морето, а избра да осее небето в събота вечерта с 5000 летящи лампи с туристическото лого на Румъния. В допълнение, туристите можеха да спечелят и една от десетте ваканции в Румъния за двама души, предлагани от министерството, с подкрепата на икономическите оператори и туристическите асоциации. За участие в томболата "Преоткрий Румъния" бе необходимо човек да залепи на личния си автомобил стикер с туристическата марка на Румъния, да попълни талона от обратната страна и да го пусне в специална урна. "Всички акции са финансирани изключително от частни фондове от компаниите, които искат да промотират румънския туризъм", според съобщение на министерството. Както всяка друга година, данните за броя на румънците, които са отишли на румънското черноморие, са несигурни. Председателката на Асоциацията "Крайбрежие" и на Националната асоциация на туристическите агенция Корина Мартин твърди, че този уикенд на румънското крайбрежие е имало над 20 000 туристи, спрямо само 7000 румънци, които били на морето в България.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed