03 Юли 2022

Вие сте тук

ЕС може да премахне визите за Украйна преди ратификацията на Споразумението за асоцииране

29.11.2012

Европейският съюз може да въведе безвизов режим с Украйна преди подписването на Споразумението за асоцииране. Това заяви държавният секратар в Министерството на външните работи на Полша Катажина Пелчинска-Налеч, съобщи Travel Daily News.

 

Полски представител потвърди, че Полша подкрепя подписването на Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, както и създаването на зона за свободна търговия без специална ратификация на документа.

 

Либерализирането на визовия режим, споразумение за свободна търговия и  Споразумението за асоцииране са три важни стълба в интеграцията на Украйна към ЕС.

 

През юли 2012 г. ЕС и Украйна разшириха списъка на категориите на украинските граждани, които могат да получат визи за ЕС по опростена процедура.  В момента Украйна е на първия етап от двуетапен план за действие по либерализирането на визовия режим, който предвижда създаването на безвизов режим за краткосрочни пътувания в ЕС. В усилията си за постигането му Украйна прие стратегия за интегрирано управление на границите, разработена от Държавната служба по миграции, която отговаря за проблемите, свързани с управлението на гражданството, имиграцията, регистрацията, и предоставяне на убежище. Освен това украинското правителство предприе стъпки към защита на личните данни, необходими за въвеждането на биометрични карти за самоличност.

 

Споразумението за свободна търговия е част от споразумение за асоцииране на Украйна  с ЕС. Документът бе парафира през юли 2012 г. Той създава правна рамка за сътрудничество и предвижда установяване на тесни икономически, културни и социални връзки, както и създаването на зона за свободна търговия на територията на двете автономни области. Предстои ратифицирането му от страните-членки на ЕС. 

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed