04 Май 2024

Вие сте тук

Естония, Русия и Ирак привличат интереса на британците

03.01.2012

 

През 2012 Естония, Русия, Ирак и Зелени Нос ще привличат най-силно интереса на британските туристи, по данни на доклад на Skyscanner за годишните тенденции в пътуванията.

Сайтът, който се посещава от 15 млн потребители месечно, анализира данните за търсене на самолетни билети, въз основа на които подготвя доклад за глобалните тенденции в пътуванията. В крайна сметка за четвърта поредна година Испания остава най-популярна дестинация сред британските туристи.

Къде почиват британците?
Популярността на Естония нарасна с 90% през последната година. Основна причина е широката кампания, свързана с избирането на Талин за Европейска културна столица на 2011 г. Заедно с това и други източноевропейски столици също се радват на голяма популярност. С една трета се е увеличил интересът към Русия. Това подсказва, че най-голямата държава в Европа ще привлече по-голям дял чуждестранни туристи през следващата година. Поради многобройните спортни събития – Зимни Олимпийски игри през 2014 г. и Световна купа по футбел през 2018 г. профилът на Русия като туристическа дестинация ще се промени в положителна посока, а интересът към нея ще продължи да нараства, е погнозата на Skyscanner.

Докато Естония, приела едината европейска валута през 2011 г., Гърция и Италия се представят добре в борбата за туристи, останалите евро-дестинации не се справят толкова успешно. Ирландия, Германия и Словакия се радват на минимален ръст на интереса, който е значително по-нисък, отколкото средното ниво на търсене на дестинации в Skyscanner.

След много години на конфликт Ирак изглежда, че започва да привлича британски туристи през 2012 г. И макар че общият обем на търсене на полети до тази дестинация остава нисък, все пак се наблюдава 75% нарастване на интереса. Значение за това има и присъствието на Ирак на Лондонската световна туристическа борса през ноември, където страната направи усилия да се представи като дестинация за културен и религиозен туризъм. Заедно с това вече има туроператори, които предлагат възможности за колоездене, трекинг и ски в тази страна.

С 51% ръст Островите Зелени Нос, лежащи западно от бреговете на Африка, започват да придобиват все по-голяма популярност като алтернативно зимно слънце, съперничайки си с традиционните дестинации, привличащи любителите на слънце, Канарски острови и Египет. За последните се забелязва 12% спад на интереса.

Кой пристига?

През последните 12 месеца най-много е нараснал руският пазар, където търсенето на Великобритания се е увеличило два пъти. Заради Олимпиадата в Лондон британската столица се радва на голям интерес също от страна на австралийски и японски туристи. Туристите от Холандия, Белгия, Германия, Дания и Швейцария остават далеч зад тях.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed