07 Окт. 2022

Вие сте тук

Енергоспестяващите системи станаха хит на панаира в Пловдив

26.09.2012

Уредите и технологиите за пестене на енергия станаха хит за посетителите на 68-ия Международен технически панаир в Пловдив. На тях е посветена голяма част от близо 90-те новости, които показват изложителите.  Те може да се видят до 29 септември.

 

Сред иновациите от европейски мащаб е инфрачервено отоплително фолио, което се произвежда в Южна Корея и може да се монтира във всякакъв тип сгради.  Използването на  фолиото позволява  да се запази естествената влажност на въздуха и чувствително да се намали разходът на ток, твърдят от фирмата, която представя продукта. През 2006 г. той получи награда на международна изложба в САЩ като най-добрата отоплителна система в света, добавят дистрибуторите.

 

Соларните панели вече се монтират не само по покривите, но и на гаражните врати, демонстрира друг участник в Есенния панаир.  Стотици са изделията за производство на енергия от възобновяеми източници и за намаляване на енергийните разходи. Те вече стават особено търсени заради постоянното поскъпване на енергоносителите в световен мащаб, което дава отражение върху цените на тока и горивата в България.

 

Енергийноефективните продукти намаляват значително разходите на семействата и фирмите, категорични са експерти. Например хладилник от клас А+++ консумира средно с 60% по-малко енергия от хладилник с клас А. При съдомиялните и пералните машини икономията е 30%. В Европейския съюз са предприемат мерки, които до 2020 г. ще позволят да се намали потреблението на електроенергия в домакинствата с 12% спрямо 2007 година.

 

Данните бяха представени на кръгла маса, организирана от Енергийна агенция-Пловдив. Така започнаха Дните на зелената енергия в рамките на Международния технически панаир.  

 

Секторът, който върви нагоре, е енергийната ефективност и ВЕИ, защото това са стратегически приоритети за България и за ЕС, каза Лияна Аджарова, изпълнителен директор на Енергийна агенция-Пловдив, която е съорганизатор на Дните на зелената енергия заедно с Международен панаир Пловдив. Основните теми са енергийното обновяване на жилищата и проблемите на алтернативната енергия, околната среда, промените в климата и зелената икономика.

 

„Интересът към тази проява е изключително голям, защото се предлагат практични решения за предприятия, за общините и за дома. В програмата присъстват 6 кръгли маси, 3 обучителни семинара, национална конференция за биомаса и биогорива, над 50 презентации на иновативни проекти“, отбеляза Лияна Аджарова.

 

На специален щанд в палата 10 се предоставят консултации за получаване на финансова помощ за саниране на жилища и намаляване на енергийните разходи в малки и средни предприятия.

 

Дните на зелената енергия продължават на 27 септември с кръгла маса „Екологични покупки и услуги“ и Осма национална конференция на Българските енергийни агенции "Енергия, околна среда, климат и зелена икономика – енеригя и горива от биомаса и биогаз“.

 

За 28 септември са предвидени две кръгли маси: „Сертифицирано обучение за фотоволтаични инсталатори“ и „Клъстър „Зелена синергия“ – иновации и услуги за ЕЕ,  зелена енергия и биогорива“.

 

Освен  най-модерните технологии и системи в енергетиката и екологията, посетителите могат да видят последните новости в  в областта на   машиностроенето,  строителството,  управлението на водите, химията, минната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване,  електрониката и електротехниката, информационните технологии, автомобилното производство.

         

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed