02 Май 2024

Вие сте тук

Елисейският дворец разпродава 1200 бутилки вино

31.05.2013

Над 1,200 бутилки вино от избите на Елисейския дворец ще бъдат продадени от парижката аукционна къща Дрюо днес. Очакванията са цените да варират между €20 и €2,500 за бутилка, съобщи 24France.

 

Според организаторите на продажбата цените могат да достигнат  2,200-2,500 евро  за  Petrus реколта 1990 г., и обратно – да спаднат до 15 евро за някои по-евтини вина.  

 

Някои от тези вина са сервирани за  вечеря за френските президенти и техните гости – крале, кралици и други държавни глави. В днешните времена на строги икономии  Елисейският дворец продава тези винтидж бутилки. Президентът Франсоа Оланд е решил да продаде част от съкровищата, като ги замени с вина с умерени цени.

 

Върху всяка бутилка има етикет, на който е отбелязана  датата на аукциона и фактът, че тя е принадлежала на Елисейския дворец.

 

За аукциона се очаква да пристигнат ценители на Виното от Европа, САЩ, Русия и Китай, които вече са проявили интерес . Сомелиерите от гурме ресторанти в Париж също са поискали допълнителна информация за вината. Не остават по-назад и винаните брокери, които работят за чуждестранни купувачи, коментира експерт, който се занимава с аукциона.

 

Много от тях са готови за директна консумация. Те са били подбрани от главния сомелиер на Елисейския дворец Виржини Рути, главно заради малките количества, които не са достатъчни за една официална вечеря в президентството.

 

Вината са от цяла Франция, но по-голяма част от тях идват от Бургундия и Бордо. Има и няколко бутилки шампанско, чиято цена стартира от 350 евро. Най-старото вино е a Château Latour, реколта 1936 г., то идва от една от най-известните винарни в Бордо.  На търг са изложени и няколко бутилки коняк.

 

Очакванията са от продажбата да бъдат спечелени около 250 хил. евро.

 

Президентът на Франция не е първият, който разпродава вината си, за да спечели средства, припомня изданието. През януари кметството в Дижон продаде на търг 3500 бутилки бургундско от избата си. Резултатът бе 150 хил. евро, които бяха инвестирани за социални дейности. През март британското правителство пък продаде 50 бутилки чрез аукционната къща Christie’s за 75 хил. британски лири.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed