27 Апр. 2024

Вие сте тук

Електронен наръчник съветва как да се посрещат туристи-мюсюлмани

14.09.2013

Новоиздаден електронен наръчник съветва заетите в туризма специалисти как да посрещат мюсюлмански туристи в общества с християнска култура. Това съобщи Светла Аладжем, председател на Фондация "Информация и природозащита" и ръководител на проекта, в изпълнение на който е издадено помагалото.


Наръчникът е изработен по проект "Познание и разбиране за религиозните, културни и човешки различия в полза на устойчивото развитие". Разпространява се безплатно на компакт диск, с версии на български и английски и може свободно да се ползва в интернет страницата на фондацията.


Проектът е реализиран с финансовата помощ на европейско-средиземноморската Фондация за диалог между културите "Анна Линд". Наръчникът е създаден в партньорство с Асоциацията за екотуризъм "Кюра Планина" от Турция, холандската фондация PAN Parks и със сътрудничеството на мюфтийствата в Пловдив и Бургас.


Туристическото помагало е предназначено за предприемачи в България и в останалите страни от Европейско-средиземноморския район, които се занимават с туризъм - туроператори, ресторантьори, хотелиери, организатори на разходки и транспортни фирми, посочи Аладжем. Целта е да се подпомогне подготовката на програми и разработването на туристически продукти, както и обучението на персонал в грижа за клиента към туристи-мюсюлмани, защото подобна литература засега почти липсва, добави тя.
Идеята на издателите е чрез наръчника да се подобрят познанията за културните различия между туристите, както и уменията за общуване с тях. Електронното издание дава насоки за работа с мюсюлманския туристически пазар и очертава главните особености при обслужването на туристи-мюсюлмани.


Обучение сред заетите в туризма по Черноморието е показало, че съществува масово незнание, че на мюсюлманските туристи не трябва да се предлага свинско месо, даде пример Аладжем. Повечето български туроператори не знаят например, че трябва да се спазва дистанцията в отношенията между мъжете и жените. Програмите им трябва да уважават и предвиждат часовете за молитва и предшестващите ги хигиенни ритуали, добави тя. По думите й проектът цели и да подпомогне развитието на специализирания туризъм като отлична перспектива за икономическо развитие и поминък за местните общности.

 

Всичко за халалния туризъм можете да намерите в бр.8/2012 на  THExperts.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed