28 Март 2024

Вие сте тук

ЕК инвестира 600 млн евро за разтоварване на въздушното пространство

10.07.2013

Европейската комисия съобщи, че ще предостави 600 млн. евро за нови научни изследвания, за да бъде облекчено положението в претовареното европейско въздушно пространство, съобщи пресслужбата на ЕК.


Целта е да бъде избегнат недостигът на капацитет на фона на очакваният през идните 10-20 години броят на полетите да нарасне с 50%. Трябва да се разработят нови технологии, необходими за изграждането на Единното европейско небе - амбициозният проект за реформа на европейското въздушно пространство, чрез който ще се постигне удвояване на капацитета и намаляване наполовина на разходите за управление на въздушното движение.


"Европейското небе и летищата в Европа са заплашени от претоварване. Ако не променим нещо, ще бъдем изправени пред сериозни задръствания и хаос в нашето въздушно пространство. Летищата ще бъдат претоварени в такава степен, че за 2 милиона полета няма да е възможно съответно излитане или кацане. Увеличаването на задръстванията води до нарастване на опасностите, както и до закъснения и разходи за икономиката. Това изключително важно финансиране на научните изследвания има ключово значение за разгръщането на потенциала на технологиите, които са необходими за изграждането на по-чисто и по-ефикасно европейско въздушно пространство, което отговаря на изискванията на 21-ви век", каза еврокомисарят по транспорта Сийм Калас.


Липсата на ефективност в разпокъсаното въздушно пространство на Европа носи допълнителни разходи от близо 5 млрд. евро годишно за авиокомпаниите и техните клиенти. Средната дължина на полет се увеличава с 42 километра, поради което самолетите изразходват повече гориво, изхвърлят повече вредни за околната среда газове, плащат повече под формата на скъпи разходи за обслужване и понасят последиците от по-големи закъснения. САЩ контролират същото по размер въздушно пространство с по-натоварено движение, като разходите им са почти наполовина по-малки.


С научните изследвания се цели пътуването със самолет да вреди в по-малка степен на околната среда, да бъде по-евтино и по-сигурно.


Новото финансиране ще се съсредоточи върху:


разработване на мерки, с които ще се даде възможност на авиокомпаниите да летят по предпочитаните от тях (и по-преки) маршрути чрез нови технологии за обмен на данни между въздухоплавателните средства и наземните служби;


въвеждане на нови видове въздухоплавателни средства, например безпилотни летателни апарати, в системата за управление на въздушното движение;


оптимизиране на управлението на въздушното движение, например, за предоставяне на достъп до и изход от пистите по по-ефикасен и по-сигурен начин при всякакви метеорологични условия.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed