19 Апр. 2024

Вие сте тук

Експерти на ЮНЕСКО инспектират Белоградчик

01.07.2015

Двама експерти на ЮНЕСКО  са на работно посещение в Белоградчик, за да подготвят доклад за есенната сесия на ЮНЕСКО във Финландия за включването на "Геопарк Белоградчик" сред обектите със световно значение, съобщиха от пресслбужбата на кметство Белоградчик.

 

Идеята за геопарка е разработена от група преподаватели от Минно-геоложкия университет в София. Целта е да се запазят както природните феномени и пещерите от района, така и разнообразните геоморфологични форми на възраст до 650 млн. години в региона и културно-историческото наследство.


Предвижда се комплексът "Геопарк Белоградчик"  да включи територията на общините Белоградчик, Чупрене, Макреш, Димово и Ружинци.

Експертите на световната организация - Ана Руиз Конде от Испания и Горан Раданович от Република Хърватска, ще посетят природни и културно-исторически забележителности. Те ще направят и оценка на възможностите за развитието на специфичен туризъм в областта.


Становището на представителите на ЮНЕСКО ще е от решаващо значение за появата на "Геопарк Белоградчик" на картата на световните природни и културно-исторически забележителности.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed