26 Апр. 2024

Вие сте тук

Екологични череши от Габарево се предлагат в Европа

18.06.2012

Екологични череши, произведени в старозагорското село Габарево, от тази година се предлагат и на европейската трапеза. Всеки ден камиони, натоварени с вкусния плод, тръгват за Западна Европа и за страни от ОНД. Това каза кметът на селото Шукри Юсеин на откриването на Празника на черешата, който тук се отбелязва от век и половина.

През последните години частни стопани са инвестирали в създаването на над 2500 декара с 16 различни сортове. Посадъчният материал е от стара италианска фирма, а насажденията са много плодовити. От декар с черешови дървета се берат между два и два и половина тона.

Почвите в този регион на Розовата долина са песъчливи и много подходящи за отглеждането на череши, обясни д-р Илия Вандов - един от собствениците на черешови градини в региона. В черешобера, който продължава от 20 май до 30 юни, са ангажирани до 2000 души на ден.
Частни стопани инвестираха в Габарево и в създаването на нови 500 декара градини с ябълки, 160 декара със сливи, 220 декара с праскови, 100 декара с шипки и 280 декара с малини. Сериозен интерес има и към обновяването на ореховите градини, които са 2000 декара, а новите градини са 500 декара.

В землището на село Габарево вече почти няма свободни площи за пасища, а безработицата е намалена до минимум, посочи кметът Шукри Юсеин.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed