19 Апр. 2024

Вие сте тук

Едно кафе... с вкус на плод, моля

22.10.2014

Или какъв е истинският вкус на доброто кафе ще демонстрират от Асоциацията на българските баристи по време на СИХРЕ

 

В България, както навсякъде по света, кафето е най-лесният претекст за общуване. Независимо дали се консумира на крак или в колата, то успява да превърне нервните работещи в социални хора. В почивките водим колеги да ги почерпим едно кафе или излизаме от работа по двойки, за да занесем обратно три чаши (не че нямаме машини в офиса). Често се връщаме в кафенето за по още eдно от същото, защото разговорът ни навън се е проточил. Докато купуването на кафе не стане равностойно на проветряване на главата по време на работния ден.

 

Въпреки че ароматната напитка маркира частите на деня ни и моменти, в които сме заедно със себе си или с другите, някъде с поредната чаша за еднократна употреба дойде и рутината в приготвянето на черната течност.

 

Рецептите за това как да сътвориш или къде да намериш най-добрия вкус и аромат са безкрайни, но и също толкова объркващи. Кафето е сложен и дълъг процес, който свършва в чаша, но най-важното, което трябва да запомним според баристите, е, че ароматната течност е плод и трябва да има вкус на плодове.

 

My Gourmet World

 

Защо не трябва да добавяме захар или мляко в напитката (освен ако не е професионално приготвено капучино), защо трябва да се разбърка и... дори да се сърба, и може ли кафето да има вкус на мандарини – всичко това ще научим от Асоциацията на българските баристи по време на СИХРЕ от 5 до 8 ноември.

 

В поредното 14-о издание на специализираното изложение за хотелско и ресторантско оборудване баристите ще представят специални и гурме кафета, приготвени по няколко алтернативни метода. Освен това ще демонстрират извличане на екстракт от кафеените зърна, за да достигнат до най-вкусната и ароматна част от съдържащите се етерични масла.

 

Вкусно, ароматно, свежо и... приготвено вкъщи

 

Алтернативните методи за приготвяне на кафе, които ще представят от Асоциацията на българските баристи, са -Chemex, Вакуум пот и V60.

 

Въпреки че имената звучат като таен код от филм за Джеймс Бонд, зад тях се крият много история, култура и традиция. Един от най-красивите и същевременно популярни американски уреди за извличане на екстракт от кафе е стъклената кана Chemex. Тя е изложена в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк и има почитатели в цял свят. Кафето, приготвено в Хемекс, се отличава с изключителна свежест и сладост.

 

Следващата интересна кана, която впрочем е създадена преди повече от 200 години, е Вакуум пот. Уредът може да бъде намерен с различни форми, като  визията му силно наподобява лабораторна колба, в която водата се превръща в ароматно кафе.

 

И не на последно място е V60, който копира филтрация при машините за филтърно кафе. Японският уред позволява на човек сам да регулира процеса на инфузия, с което може да променя и вкуса на напитката.

 

 

 

Етикети: 
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed