27 Апр. 2024

Вие сте тук

Единна информационна система в туризма ще увеличи с 20% постъпленията

29.06.2016

Най-малко с 20% ще нараснат  постъпленията от туризъм, след като бъде въведена  Единна система за туристическа информация /ЕСТИ/. Това прогнозира министърът на туризма Николина Ангелкова по време на заседание на парламентарната комисия по икономическа политика.  ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на хотелите с министерствата на туризма и на вътрешните работи, Националната агенция по приходите и общините.Комисията прие за първо гласуване промените в Закона за туризма, с които се регламентира въвеждането на eдинната система.


Стартът на новата електронна система се очаква да бъде даден в началото на следващата година. Веднага след приемането на закона ще се обяви процедура за избор на софтуер.


С промените  в закона се предвижда министърът на туризма да разработва, изгражда и поддържа Националния туристически регистър като единна информационна система.


Очаква се системата да доведе до изсветляване на сектора и да допринесе за по-добра събираемост на постъпленията от туристическата дейност, коментира министърът пред членовете на Комисията и представители на туристически и работодателски организации. Процедурата за обмен и обработка на данните от регистрите на настанените туристи ще бъде улеснена, а в информационната система се отразяват само изискуемите от закона данни, каза още  министърът.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed