20 Апр. 2024

Вие сте тук

Единен регистър ще извади на светло приходите в туризма

13.02.2014

Ако сте ходили това лято в Слънчев бряг, най-вероятно сте останали с впечатлението, че се пука по шевовете. Ако обаче се вярва на данните на общинските регистри, базирани върху сведиянията на хотелите, през август месец курортът е бил пълен едва на десет процента.

 

Това стана известно по време на традиционната среща между Министерството на икономиката и енергетиката, която тази година за пръв път се състоя по време на международната туристическа борсда „Ваканция и СПА“.

 

Причината е, че в момента хотелиерите предоставят справки за заетостта си едва след приключване на месеца, когато вече не може да се провери каква е била реалната заетост. А това създава възможност за непрозрачност и укриване на информация.

 

Всичко това ще остане в миналото, след като бъде въведен Консолидиран туристически регистър, който ще дава информация в реално време какво се случва в туристическия бранш.

 

Засега идеята  е реализирана само в Пловдив в рамките на пилотен проект. Резултатите обаче са много окуражаващи и позволяват да се прогнозира, че до края на тази година всички хотели в общината ще бъдат включени в системата. Това от своя страна ще позволи  ежемесечният обмен на информация да става чрез нея, така че всички промени ще се отразяват в реално време, каза при представянето на платформата Стефан Стоянов, заместник-кмет на община Пловдив.

 

Според него това не е просто регистър или дигитализирана услуга, качена онлайн, а платформа, която дава възможност за надграждане и извършване на няколко операции едновременно.

 

Въвеждането й ще даде както на общините, така и на централната власт повече възможности за мониторинг и контрол. В момента основни недостатъци на съществуващата система е липсата на навременна информация за издадените от местната и централната власт удостоверения в туристическия сектор, липсата на прозрачност и финансови загуби за общините.

 

Внедряването на новата система не е безплатно, но инвестицията бързо ще се възвърне, уверяват експертите, участвали в разработването й. Допълнително тя ще даде и маркетингово предимство на общините, убедени са експертите.

 

На общодържавно ниво това ще позволи да се запълни недостигът на информация за категоризираните обекти, каза Мария Иванова, директор Дирекция Туристическа политика в министерството. По данни на министерството едва 97 общини към днешна дата са предоставили данни за категоризираните обекти на МИЕТ, за останалите в министерството не е получена информация.

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed