02 Май 2024

Вие сте тук

Египет отваря долното течение на Нил за круизи след 16-годишно прекъсване

15.11.2011

  С 14-дневни круизи от Кайро до Асуан отново се отваря долното течение на Нил, съобщиха от Управлението по туризъм на Египет. След 16-годишно прекъсване отново ще има пътническо корабоплаване в долното течение на Нил /в северната част на реката между Кайро и Луксор/, съобщи министърът на туризма на Египет Мунир Фахри Абдел Нур (Mounir Fakhry Abdel Nour). Решението е част от плаkа на египетското правителство да увеличи входящия туристопоток, който през февруари т.г. kамаля с 80% заради безредиците по време на „Арабската пролет“.

В момента круизи се осъществяват между Луксор и Асуан.

Дългите круизи с продължителност от 11 до 14 дни бяха прекратени през 1994 г. поради ред причини, сред които съображения за безопасност. Тъй като реката е затлачена на много места, а доковете са негодни за употреба, е разработен план, който включва почистване на речния басейн и подобряване на инфраструктурата.

Круизите от Луксор до Асуан са много популярни сред туристите и туроператорите. Те преминават през Долината на царете и храмовия комплекс Карнак в Луксор, а също през Едфу и Ком Омбо. По време на новите круизи от Луксор до Кайро туристите ще могат да разгледат храмовия комплекс Дендера, на около 50 км северно от Луксор. Заедно с това те ще могат да видят по-неизlестните гробници в Бени Хасан.

Според Филип Брекнер (Philip Breckner), търговски директор на «Discover Egypt», планира се круизите да бъдат възобновени през март 2012 г..

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed