25 Апр. 2024

Вие сте тук

Египет е отново отворен за туристи с бански костюми

07.05.2013

Управляваният от ислямисти Египет е отворен за туристи, които пият алкохол и носят бански костюми и си поставя за цел да увеличи броя им най-малко с една пета тази година, заяви министърът на туризма Мохамед Хишам Абас Зазу, цитиран от Ройтерс.


Туризмът е един от стълбовете на египетската икономика, но пострада след народните бунтове, свалили от власт президента Хосни Мубарак през 2011 година, и последвалите две години размирици и нестабилност.


Министърът посочи, че правителството има оптимистични цели за сектора и омаловажи коментарите на радикални салафитски групи, които призоваха за забрана на алкохола и носенето на бански костюми от жените.


"Банските са добре дошли в Египет, а алкохолни напитки все още се сервират", каза на пресконференция на английски език Зазу, който е на посещение в Обединените арабски емирства.


През декември правителството на ислямисткия президент Мохамед Морси увеличи акцизите върху алкохола, но се отказа, след като инициативата бе разкритикувана от туристическия сектор и либералите, припомня Ройтерс.


Преди бунтовете на туризма се падаше над една десета от брутния вътрешен продукт (БВП) на Египет. През 2010 година посетителите бяха 14,7 милиона, а приходите - 12,5 милиарда долара, но следващата година броят им намаля до 9,8 милиона души, а приходите се понижиха до 8,8 милиарда долара.


Според Зазу през 2012 година се наблюдава възстановяване с 11,5 милиона туристи и постъпления от около 10 милиарда долара. През първото тримесечие на 2013 година около 3 милиона туристи са посетили Египет, с 14,6 процента повече в сравнение със същия период на миналата година, посочи министърът.


Дългосрочната цел на Египет е да достигне 30 милиона туристи и приходи от 25 милиарда долара до 2022 година.

Е

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed