23 Апр. 2024

Вие сте тук

Европейците напускат Шарм ел Шейх

03.03.2014

Германия, Италия, Белгия, Холандия и Швейцария  са препоръчали на гражданите си да се въздържат от пътувания до Синайския полуостров и по-специално в египетския морски курорт Шарм ел Шейх. Някои от тях дори започнаха спешна евакуация на своите летовници. През уикенда водещите туроператори на Германия - Alltours, TUI Germany, Thomas Cook Germany, DERTOUR са извели от страната няколкостотин туристи. Онези, които не са довършили почивката си, ще бъдат обезщетени, а на онези, които предстои да заминат в близко време за курорта, ще бъдат предложени пакети в други дестинации, съобщиха германските медии.

 

В същото време туристите на британския  TUI остават в Шарм ел Шейх, тъй като британското външно министерство засега не е препоръчало на гражданите си да не почива в курортите на Червено море. Що се отнася до препоръката на германското министерство на външните работи, то касае единствено курорта Шарм ел Шейх и не се отнася до курортите Хургада и Марса Алама, които са в континенталната част на Египет. По данни на германските туроператори, 90% от туристопотока е насочен към Хургада и едва 10% - към Шарм ел Шейх.

 

По данни на DER, заради новите събития в Египет туристопотокът от Германия е спаднал с  30-40%, а към Шарм ел Шейх заради неблагоприятното си местоположение – почти с 90%. За Египет германският пазар е сред най-важните и намаляването на броя на туристите от там се отразява твърде негативно върху туристическата индустрия. Не само германският пазар обаче реализира спад – туристопотокът от Италия през миналата година се е свил с около една трета. В момента италианските туроператори също организират чартърни полети, за да върнат туристите си, които почиват в Таба, Дахаба, Нувейба и Шарм ел Шейх.

 

 

Сред официалните причини за решението на европейските държави е нестабилната ситуация на Синайския полуостров. Според експертите предстоящият христиански Великден може да стане допълнителен повод за атаки срещу туристите.  

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed