20 Апр. 2024

Вие сте тук

Европейски градове ще се състезават за 9 млн евро на Ню Йорк

24.09.2013

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг предлага на европейските градове милиони долари, за да въведат иновации в управлението си, информира Асшиейтед прес.


Милиардерът бизнесмен, който стана политик, покани около 600 големи европейски града да се състезават за общо 9 милиона евро (около 12 милиона долара) награди от неговата лична фондация, насърчаваща новите проекти за подобряване на градския живот.
Конкурсът може да бъде сигнал за това как Блумбърг цели да поддържа и разширява влиянието си върху управлението, след като приключи мандатът му в края на декември.


Изключително много вярвам в силата на градовете да влияят съществено върху бъдещето, посочи Блумбърг в изявление, изпратено до Асошиейтед прес преди пресконференция в кметството в Лондон. Той отбеляза, че конкурсът ще обърне внимание на "смели идеи, които могат да се въведат в Европа и да се разпространят в целия свят."


Съревнованието е по модела на конкурса на Блумбърг , който раздаде 9 милиона долара на пет американски града тази година. Европейската надпревара търси идеи, които да решават проблеми или които правят управлението по-ефективно или по-благоприятно за гражданите.


Конкурсът е за градове с население над 100 000 души в 40 страни. Носителят на голямата награда от 5 милиона евро и четирите града, спечелили по 1 милион евро, ще бъдат обявени следващата есен.


В американския конкурс през март голямата награда от 5 милиона долара отиде в Провидънс, щата Род Айлънд. Проектът на града цели да подобри речника на по-бедните деца, като бъдат снабдени със записващи устройства, броящи думите, чути от децата, и като се обучават родителите.


Като кмет Блумбърг насърчава останалите да следват новите инициативи на Ню Йорк например забраната много ресторанти да продават големи количества сладки напитки. Същевременно той заимства идеята за споделянето на велосипеди и различни инициативи от други градове.


Благотворителната организация на Блумбърг, която по думите му ще бъде основно негово занимание след края на мандата му, поставя сред приоритетите си иновациите в управлението.


Организацията също така подкрепя природозащитни, образователни, здравни и творчески проекти. Миналата година е раздала общо 370 милиона долара.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed