19 Апр. 2024

Вие сте тук

Европейските ценности са оценени на 700 млрд евро

22.08.2012

Колко струват културните и исторически обекти и  може ли тяхната стойност да се измери с конкретно парично изражение? Отговор на този въпрос дава изследване на италианската Търговска камара на Монца и Брианца, според което  най-големите културни и исторически обекти на Европа струват 700 милиарда евро, пише в. "Фигаро".


Камарата основава оценката си на данните на италианската статистическа служба и на Евростат и взима предвид още 10 икономически, туристически и социо-културни критерии.


Резултатът от оценката е следният - Айфеловата кула в Париж е най-скъпа. Тя е оценена на 434 милиарда евро и така Желязната дама се равнява пет пъти на френския БВП и десет пъти на годишните лихви по френския държавен дълг. Годишно Айфеловата кула посреща 7 милиона туристи, от които 75 процента са чужденци. Това я прави най-посещавания платен обект в света.


Колизеумът е оценен на 91 милиарда евро. От декември той ще бъде реновиран благодарение на 25-те милиона долари, инвестирани от италианската обувна компания Тодс.


На 90 милиарда евро е оценена катедралата, символ на Барселона, Саграда фамилия, която все още не е завършена.


Крепостта Лондонската кула, известна и като Кървавата кула, е оценена на 70,5 милиарда евро. Разположена на брега на Темза, крепостта е била място за арести, екзекуции и мъчения.


Музеят Прадо в Мадрид с една от най-пълните колекции в Европа е оценен на 60 милиарда евро.
Каменният монумент Стоунхендж в Англия, привличащ над милион туристи на година, е оценен само за 10,5 милиарда евро. Интерпретациите за значението на монумента са много. Той е част от списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed