19 Апр. 2024

Вие сте тук

Европа предлага на гостите си 147 хил хотела с 5,2 млн стаи

05.07.2010

THExperts

 

Броят на хотелските стаи в Европа се е увеличил с 80 хил. от началото на годината и към края на май достигна 5,2 млн. По данни на международната консултантската компания MKG Hospitality общият брой на хотелите на Стария континент 147 хил. 

"Половината от всички хотели, изградени през миналата година, са в Испания, Германия и Италия - на пазари, които са напълно развити, да не кажем препълнени”, се подчертава в доклада. В него се посочва, че европейският хотелиерски пазар преживява етап на преструктуриране, когато остарелите независими хотели се сменят с бюджетни продукти, особено на пазарите във Франция, Германия и Великобритания. 

Верижните хотели също усилват позициите си според доклада. В момента те са 11,5 хил. и разполагат с 1,3 млн стаи, което е малко повече от една четвърт от всички в Европа. 

"Въпреки това този показател е значително по-нисък, отколкото в САЩ, където достига 70%. Според директора развитие на MKG Hospitality Вангелис Панайотис Причиа причина е традицията в Европа, където исторически са по-популярни частните семейни хотели. 

Според него днешните трудности, свързани с търсене на добра локация за хотела, особено в историческите центрове на градовете, при това на достъпна цена, са основна причина веригите да предпочетат франчайзинга. 

В заключение в доклада се отбелязва, че през последната година пазарите в Испания и Холандия са се развивали твърде променливо, секторът на бюджетните хотели във Франция проявява гъвкавост на фона на последиците от кризата, а пазарът във Великобритания е нараснал, благодарение на Лондон. 

В проучването се посочва, че средният приход за стая през 2009 г. е намалял на всички пазари в Европа. Най-голям е спадът в Чехия (с 25,9% - до 39 евро), Унгария (с 23,1% - до 41 евро) и Испания (с 21,4% - до 44,4 евро). 

MKG Hospitality разполага с една от най-големите бази в областта на хотелиерския бизнес в света, в която са включени всички сегменти хотели – от нискобюджетни до най-луксозни. Базата данни съдържа подборка от над 200 бранда и 11 хиляди мрежови хотела с над 1 млн стаи.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed