23 Апр. 2024

Вие сте тук

Еврокомисията проучва жалби срещу Дисниленд Париж за начина на таксуване на потребителите

30.07.2015

Европейската комисия разглежда оплаквания, според които Дисниленд Париж (Disneyland Paris) таксува по различен начин посетителите си в зависимост откъде са, съобщи говорителката на ЕК Лусиа Коде, цитирана от ДПА.


Според жалбите французите плащат по-малко от германците, британците или италианците за достъп до увеселителния парк, според източници от ЕС, пожелали анонимност.


Определянето на различни цени за различните пазари не е незаконно според разпоредбите на ЕС, но практиката трябва да бъде прозрачна и се забранява на компаниите да пречат на достъпа до пазари и уебсайтове в други страни, които предлагат по-атрактивни цени на потребителите.


Европейската комисия и европейските потребителски центрове често получават жалби от потребители, засягащи неоправдани различия в цените, основаващи се на националност или място на пребиваване, отбеляза Коде. Покупките през интернет са част от проблема. Компаниите могат да получат информацията за страната, от която е потребителят, като попитат направо или чрез Ай Пи (IP) адреса, кредитната карта, адреса на доставка или Е адреса на пребиваване, посочи още Коде. Тогава би имало дискриминация, ако потребителите например автоматично са пренасочвани към сайта на компанията, който е за съответната страна, предлагащ по-неатрактивни цени.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed