03 Май 2024

Вие сте тук

До 80% от антиоксидантите в бирата идват от малца

30.05.2013

Най-новите изследвания за пивото бяха представени на Националната конференция по

хранене и диететика

 

Вода, малц, хмел и пивни дрожди (бирена мая) – от тези продукти, съчетани в правилна пропорция и при подходящи условия се получава бира. А бирата според световни проучвания е източник на антиоксиданти.

 

Българските учени вече установиха откъде идват антиоксидантите.  Според изследвания на проф. Валентин Бъчваров, главен научен секретар на Селскостопанска академия, и проф. Габриела Маринова, директор на Института по криобиология и хранителни технологии (ИКХТ бирата е богата на антиоксиданти вследствие на технологичния процес. Влагането на хмел допълнително повишава съдържанието на полифеноли. Около 80% от съдържанието на полифеноли в пивната мъст се дължи на малца и около 20% - на хмела.

 

Друго изследване показва, че чрез избор на подходящ щам дрожди може значително да се повиши антиоксидантният потенциал на пивото, а с това и полезните му свойства. Но учените подчертават, че това важи само при умерена консумация на бира – едно стандартно питие дневно за жените и две – за мъжете.

 

Данните бяха представени на първи по рода си симпозиум. Резултатите от най-новите изследвания върху качествата и технологията на пивото бяха представени от широк кръг учени от водещи академични институции. Всички изследвания са фокусирани върху влиянието на  технологичните фактори и процеси, отговорни за  съдържанието на различни видове антиоксиданти в пивото. Тъй като неутрализират свободните радикали, антиоксидантите играят важна роля в хранителната превенция и диетотерапия.

 

По данни на пивоварната индустрия през миналата година в България са произведени 49 хиляди тона малц. В производството на 1000 литра бира се влагат около 200 кг. малц, а годишно за пивопроизводството в страната се използват близо 110 хиляди тона малц. В тези количества се включват и специфичните малцове, необходими за  произвежданите в страната 8 лицензионни марки бира.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed