19 Апр. 2024

Вие сте тук

Допълнителна такса за ток оскъпява туристическите услуги

10.12.2012

Нова такса достъп до електроразпределителната мрежа увеличава драстично цената на електроенергия и прави туристическия продукт неконкурентоспособен. Това заявиха пред журналисти представители на няколко браншови организации. Още днес те ще внесат  писмо до министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, в което настояват за отмяна на таксата, въведена в повечето места от 1 юли т.г..

 

С 350% се увеличава  цената на тока за стопанските потребители,казаха още от бранша. Таксата, одобрени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, обаче не е въведена от всички разпределителни дружества, а само от три от тях. От мярката са пострадали Слънчев бряг и Южното Черноморие, всички планински курорти, както и местата за СПА туризъм. Таксата не е засегнала курортите по Северното Черноморие.

 

Новите правила правят голяма част от курортите неконкуретноспособни и ги поставят в неравностойно положение, заяви зам.-председателят на Българската асоциация на туристическите агенции Нели Сандалска. Според Елена Иванова, председател на Съюза насобствениците в Слънчев бряг, курортът е най-много пострадал, защото стопанските субекти плащат тази такса още от миналото лято. Най-големият проблем е, че таксата се начислява според предварително заявена мощност и се плаща през цялата година. Така хотели, които работят сезонно, през по-голяма част от годината я заплащат, без изобщо да ползват заявената мощност. Ако пък се откажат от нея през месеците, когато са затворени, те ще трябва отново да плащат такса присъединяване, която в някои случаи може да достигне 40-50 хил. лева, поясни тя.

 

От планинските курорти се оплакаха, че въпреки непрекъснатото вдигащите се цени на електроенергия качеството на услугата остава ниско. През миналия зимен сезон във всички курорти е липсвал ток то няколко дни, което е довело от една страна до недоволство на туристите, а от друга – до повреди в ски съоръженията.

 

Представителите на бранша заявиха, че все по-трудно задържат стойността на предлаганите от тях услуги и ги продават на цена, близка до себестойността им. Това не позволява да се развива туристическият продукт и ставаме неконкурентоспособни, каза Нели Сандалска. Засега цените на услугите няма да се вдигат, но това е последната година, когато ще можем да ги задържим, предупреди тя.

 

Цените на лифтовите карти остават без промяна и този сезон за Боровец и Пампорово, стана още ясно на срещата. В Банско тя се увеличава с 3 лв за дневна карта.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed