04 Май 2024

Вие сте тук

Дилма Русеф се разходи из крепостта Царевец

06.10.2011

Президентът на Бразилия с български корени Дилма Русеф посети Велико Търново в рамките на първата си официална визита в страната ни по покана на президента Георги Първанов.

Двамата държавни глави бяха посрещнати пред входа на историческата крепост Царевец от кмета на Велико Търново Румен Рашев и от областния управител Пенчо Пенчев. Девойки в национални носии посрещнаха гостите по стар български обичай с хляб, сол и китка здравец.

Дилма Русеф наруши протокола и вместо към крепостта се отправи към стотиците великотърновци, останали зад огражденията на площада пред Царевец, поставени заради мерките за сигурност. Президентът на Бразилия изрази чувствата си към българите, като отправи към тях жест с длани, свити във формата на сърце. Мнозинството отвърна с бурни аплодисменти и възторжени възгласи"Дилма" и "Вива Бразил".

След това Дилма Русеф направи кратка разходка в историческата крепост и разгледа руините на Царския дворец, който е бил резиденция на 21 владетели през епохата на Втората българска държава от 1185 до 1393 година. На официален обяд в гранд-хотел "Янтра", даден от кмета на Велико Търново, Дилма Русеф опита традиционни гозби от Великотърновския край - предястието "Градинарски карнавал", включващо панирани зеленчуци със сирене в собствен сос, пиле по болярски и десерт от цедено кисело мляко със смокини. Картина с пейзаж от старата столица на младия великотърновски художник Светлозар Петров, дискове с филми за Велико Търново и аудио-визуалния спектакъл "Звук и светлина" подари на бразилския президент кметът Румен Рашев. Неофициалната част от програмата на Дилма Русеф продължава с посещение в родния град на нейния баща - Габрово.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed