25 Апр. 2024

Вие сте тук

Джипове и конен туризъм нарушават екоравновесието на Рилски езера

11.11.2011

Навлизане на туристи с джипове в Природен парк Рила, както и засиления интерес към конния туризъм са две от причините за нарушаване на екоравновесието в района на Седемте Рилски езера през последните години. Това каза днес министърът на околната среда и водите Нона Караджова по време на работна среща с представители на институции.

Проблем създава и безразборното ходене на туристите в целия район, което води до ерозия на терена , допълни министърът.

След близо двучасова работна среща екипа на министерството представителите на НП „Рила" и всички заинтересовани страни се обединиха около редица мерки за опазването на района. Експерти на дирекция на НП „Рила" изготвят проект за възстановяване на пътеките, които поради засиления туристопоток са силно ерозирали.

Втората важна мярка е маркирането на пътеки, по които единствено и само посетителите ще могат вървят, като ще бъдат монтирани и много информационни табели.

Неправителствени организации ще имат свои представители през най-натоварените съботи и недели и през лятото, за да подпомагат контролните органи.

Участниците в работната среща се обединиха около мерките за спиране на незаконното навлизане на МПС, като ангажимент за това ще имат общината, горско стопанство, дирекцията на парка.

„Проблема с навлизането на МПС на територията на парка е решен до голяма степен, но нашата цел е това да се случи на 100%." коментира Нона Караджова.

Друга тема, която беше дискутирана се отнася не само хижите в района на 7-те езера, но и за останалите на територията на НП „Рила", експерти от там са предприели индивидуални срещи със собствениците или наемателите на всяка една от хижите, за да се намери най-доброто природосъобразно решение за отпадните води.

За да се предотврати разрушаване на екосистемата на езерата бяха поканени всички институции имащи отношение към опазване й - дирекция на НП „Рила", общините Дупница и Сапарева баня, МВР, представители на туристически дружества, НПО-та, депутати. На срещата присъстваха зам.-министър Евдокия Манева и областният управител Любомир Анчев.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed