19 Апр. 2024

Вие сте тук

Джетовете вече са с регистрация

04.05.2011
Общо 309 джета са регистрирани от Изпълнителна агенция "Морска администрация" за година и половина, съобщиха от пресслужбата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.
Регистрационният режим за тези плавателни съдове стана задължителен по инициатива на министър Александър Цветков. По негово предложение Министерският съвет прие наредба, с която се регламентира плаването на яхти, лодки, джетове и други плавателни средства използвани за спорт, туризъм и развлечения.
Въпреки че Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на България предвижда съществуването на такава наредба, за първи път в края на 2009 г. бе приет текст, който регламентира този вид плаване.
Благодарение на това и през тази година в случай на нарушения гражданите ще могат да подават сигнали на телефон 112, които ще бъдат предадени на Морска администрация.
Когато има подаден сигнал, именно регистрационният номер позволява на инспекторите да намерят и да потърсят отговорност на собственика на джета. Освен това изискване, през миналия летен сезон за първи път бяха обособени и т.нар. водни бази на обществените плажове. Това са зони, в които се използваха различните водноатракционни услуги, без те да застрашават сигурността на плажуващите.
Докато регистрацията на джетове е еднократна, молбите за обособяване на "водни бази" на плажовете се подават в началото на всеки летен сезон. Морска администрация е създала организация и приема заявления за лято 2011. В района на Бургас вече има съгласувани 4 водни бази, а в във Варна към момента има две временни водни бази, които са в процедура по съгласуване.

 

 
Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed