29 Март 2024

Вие сте тук

Детските лагери ще се сертифицират

05.10.2012

Руско-българска работна група е разработила изисквания към детските лагери в България, в които почиват деца от Русия, съобщи РИА Новости след проведена кръгла маса в Москва. Благодарение на това в страната ще има сертифицирани лагери, които работят по единни стандарти, съобщи Людмила Сисойкина, член на УС на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР).

 

Според нея в момента няма изисквания към детските лагери, организирани в чужбина, докато вътрешните правила за организиране на почивката на децата в Русия са твърде строги, което е довело до намаляване на броя на лагерите.  Съгласно руското законодателство децата, които почиват в чужбина, са просто туристи. Туроператорите, които организират почивката им, сами си създават регламент, ръководейки се от опита си и здравия разум. Най-популярната държава за детски почивки е България, затова точно тук ще бъдат въведени стандартите за почивка.

 

Изискванията са формулирани с оглед на регламентацията на подобни лагери в Русия и са разделени на две групи. Първата касае материално-техническото състояние на базата, включително изисквания за височина на балконските решетки, броя на етажите в сградата, наличие на охраняема и оградена територия, питейна вода и др. изисквания, които ще осигурят безопасността и комфортния отдих на малките туристи.

 

Вторият момент  е организационният – брой на деца, които се падат на един педагог, организиране на свободното време и др. Засега изискванията ще имат препоръчителен характер. Очакванията са пролетта лагерите да получат обозначения, които ще информират потребителя. Останалите няма да бъдат затворени, но родителите ще знаят, че има сертифицирани лагери, както и хотели, в които децата пристигат с придружаващ ги педагог. Целта е да се ограничат недобросъвестните туроператори, казва Сисойкина.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed