07 Авг. 2020

Вие сте тук

Десетте Божи заповеди за туриста при посещението на църкви и манастири

26.09.2013

Съвсем наскоро пътувах до Италия, където бях свидетел, как български туристи се оплакват, че не били предупредени от екскурзовода за забраната да влизат в църква, облечени с къси панталонки. Случи се във Флоренция, където обикновено всеки турист си мечтае да посети поне два храма - Санта Мария дел Фиоре и Санта Кроче.

 

После съвсем случайно попаднах на блог, в който прочетох следния текст: „България имаше едно малко предимство пред Гърция – сравнително по-свободния режим за влизане в църквите, и сравнително слабата им комерсиализация. Е, нашите попчета в най-големия български манастир не лапат мухите, порядките вече са почти като в Гърция. Има цял поменик как не бива да влизате в църквата – например забранени са раниците (като богохулни?). Жените ги опаковат в едни мръсни полупрозрачни шалове, ако са с голи рамене.  За снимки и видеокамери няма какво да говорим – няколко свещеници събират догарящите свещи и бдят някой да не извади фотоапарат“.

 

Вероятно някои български туристи все още не са наясно какъв е дрес кодът и правилата при посещението на църкви и манастири, както и какво поведение се очаква от тях.

 

Храмовете по цял свят са сред най-красивите, най-величествените и богато декорирани сгради. Независимо дали са в Европа, Азия или Америка, те се изграждат от най-добрите архитекти и се декорират от най-добрите художници. Това е и причината днес да искаме да се любуваме на катедралите в Рим, Париж, Лондон или Хавана.

 

Храмовете  обаче са не само красиви архитектурни паметници, а преди всичко място за молитва, затова при посещаването им съществуват редица правила, някои от които са официални, а други – негласни.

 

Журналистите от Die Welt са направили цял списък от препоръки за съгражданите си, които посещават различни държави в Европа. Те обаче са актуални за всеки турист.

 

  1. Външен вид. В църква не е прието да влизате с дрехи, които откриват краката ви над коленете. Желатенто е жените  да покрият главата си с кърпа, а мъжете  обратно -  влизат, едва след като си свалят шапката. За жените има и друго изискване – да не влизат в църквата или манастира с оголени рамене или пък с дълбоко деколте.
  2. Смята се за неприлично да се затваря шумно вратата, особено когато вътре има служба.
  3. Постарайте се да не заставате с гръб към олтара, тъй като това може да оскърби вярващите. Това е допустимо само, когато човек напуска църквата и тръгва към изхода. 
  4. Не се допуска не само консумиране на храни и напитки в църквата, но и тяхното внасяне в светата обител.
  5. 5. Снимките с фотоапарат или камера са разрешени с негласното съгласие на църквата. Това правило обаче не е валидно навсякъде. Там, където снимките са забранени, ще видите табелка или недвусмислен графичен знак на входа. В същото време ще предизвикате недоволство на църковните служители и негодуване сред вярващите, ако започнете да правите снимки по време на служба, особено ако използвате светкавица.
  6. Влизането в църква по време на служба не е забранено, но си струва да помним, че през това време не е разрешено да се разхождате из сградата или пък да вдигате шум. Ако ви се случи да влезете, докато тече службата, най-добре е да седнете или застанете отзад, за да изчакате завършването й. Алтернатива е тихичко да си тръгнете, като отложите посещението за по-късно.
  7. В църквата могат да влизат деца на всякаква възраст, но пък  родителите им носят цялата отговорност за тяхното поведение и се грижат те да не вдигат шум.
  8. Влизането в църква с куче е възможно само ако предварително сте поискали разрешение.
  9. Не бива да се пречи на вярващите да се молят.
  10. Правилата са валидни само за посещение на христиански храмове, ако предстои разглеждане на синагога или джамия, уточнете предварително какви са ограниченията. В частност, в будистките храмове трябва да влезете боси и да седнете така, че стъпалата да не сочат към Буда. Това е едно от най-големите оскърбления за религията.

 

 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed