02 Май 2024

Вие сте тук

Дворецът в Банкок наводнен за пръв път от 50 години

30.10.2011

За пръв път от над 50 години насам водата на река Чаопрая заля историческия комплекс на Големия кралски дворец и Храма на изумрудения Буда в Банкок, съобщиха световните агенции. Водата от реката е преминала защитните бариери и за кратко е заляла дворцовия комплекс и след това се е отдръпнала. Жителите на Банкок обаче не си спомнят друг случай това да се е случвало, въпреки че дворецът е на самия бряг на реката, пнише електронното издание на Bangkok Post.

През последната седмица заради пробив в бетонните заграждения на бреговете на река Чаопрая Големияг дворец на два пъти е заливан с вода, макар че нивото и не надхвърли 50 см. Водата не е проникнала в сградите заради изградените временни защитни бариери. И в двата случая военни и доброволци за часове успяваха да възстановят загражденията и да изпомпат водата.

Големият кралски дворец е един от комплексите, с изграждането на които започва съществуването си Банкок. Някогашната резиденция на крале днес е исторически и музеен комплекс, който ежегодно привлича милиони посетители. Тук са разположени и кралската канцелария, както и резиденцията, която се използва при посещение на чуждестранни държавни ръководители. Храмът на Изумрудения Буда в обикновените дни е музей, а по време на будистките празници в него се организират религиозни церемонии с участие на членове на кралската фамилия.

От 27 октомври в Банкок е обявена евакуация, която ще продължи до края на месеца.

В петък и събота реката проби загражденията и нахлу в крайбрежните квартали на банкокския Чайнатаун, но не успя да навлезе в центъра на града.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed