25 Апр. 2024

Вие сте тук

Две от най-лошите летища в света са в Китай според международна класация

31.12.2011

Международното летище Capital International в Пекин оглавява класация на най-лошите летища на 2011 г за бизнес туристи. Списъкът, съставен от компанията Lets Fly Cheaper, се базира най-вече на закъсненията и отменените полети, които могат напълно да съсипят едно бизнес пътуване.

 

На второ място е летище Changi в Сингапур. На трета позиция е парижкото „Шарл де Гол“. Следват Madrid-Barajas в Мадрид и Пу Донг в Шанхай.

 

"Броят на „най-лошите“ летища е дълъг. Оценката на някои се базира на общата удовлетвореност на пътниците, докато за други важни са детайлите – например, какви условия предоставят за дълъг престой на пътниците на летището", коментира Рамон ван Меер, маркетинг директор на Lets Fly Cheaper.  По думите му за бизнес туристите най-важното е  моментът - удобните връзки между два полета и да стигнат навреме там, където са тръгнали, за да сключат сделка.

 

Според авторите на класацията не е учудващо, че лидери в нея са едни от най-натоварените летища в света. И все пак славата на най-лошо летище в света напълно заслужено се пада на Пекин, където закъснелите полети са два пъти повече от редовните, а общият брой закъснения само през декември надхвърля 12 800, посочват те.

 

Ето и списъка на летищата:

5. Pu Dong (PVG), Шанхай
Брой на закъснелите полети: 5,175
Летището Pudong International е сред 20-те най-натоварени летища в света, през него преминават над 40 млн пътници гщодишно.

4. Madrid-Barajas (MAD), Мадрид
Брой на закъснели полети: 5,448
Летище Madrid-Barajas е въздушен мост, свързващ Централна Европа с Южна Америка.

3. Charles De Gaulle (CDG), Париж
Брой на закъснелите полети: 6,731
Летище Шарл де Гол е второ по натовареност европейско летище след Хийтроу.

2. Changi, (SIN), Сингапур
Брой на закъснелите полети: 7,428
Летището е на 17-то място в класацията на най-натоварените летища в света, обслужва над 100 международни авиокомпании. Всяка година през него преминават над 19 млн пътници от 60 държави.

1. Beijing Capital International Airport (PEK), Пекин
Брой на закъснелите полети: 12,864
Това е най-натовареното летище в Азия. Годишно то обслужва над 73 млн пътници, пристигащи с над 70 авиокомпании от 200 града в света.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed