25 Апр. 2024

Вие сте тук

Два пъти намалена глоба за British Airways

19.04.2012

Само 58,5 милиона лири вместо очакваните 121,5 милиона лири  ще плати British Airways, след като британската институция за защита на конкуренцията намали повече от два пъти размера на глоба, наложена на авиокомпанията, предаде Франс прес.

Глобата е наложена още през 2007 година заради практиката си, свързана със свръхтаксите за гориво. Тогава компанията бе осъдена да плати 121,5 милиона лири или 147 милиона евро, тъй като в периода 2004-2006 година се договаряла с конкурента си Върджин Атлантик еъруейз (Virgin Atlantic Airways) за размер на свръхтаксите, покривани от пътниците при полетите на дълги разстояния.

Върждин Атлантик избегна глоба, тъй като самата тя информира за случая Британската служба за конкуренцията, припомнят от агенцията.
В крайна сметка службата преразгледа към понижение глобата на Бритиш еъруейз по юридически причини, но също и заради по-голямо от очакваното сътрудничество на компанията при решаването на спора.

"Това решение бележи края на нашето разследване и изпраща следното послание: Незаконно е да се съгласуват цените благодарение на обмен на информация между конкуренти", коментира Али Никпей, оглавяващ отдела за борба с каретлирането в службата за конкуренция.

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed