24 Апр. 2024

Вие сте тук

Да очакваме ли промени в деловия туризъм?

12.10.2010

Икономическата криза накара много от участниците на пазара да се замислят за ролята на бизнес туристите, както и да се запитат дали се вижда светлина в края на тунела или се очаква нов спад. На тези въпроси потърсиха отговор авторите на проучване «The Travel Gold Rush 2020», осъществено от Oxford Economic по инициатива на Amadeus. 

 

Авторите му виждат няколко предпоставки за развитие на сектора:

  • - Заради кризата компаниите намаляват бизнеса, спада броят на деловите пътувания. Според оценка на Асоциацията на мениджърите по корпоративен туризъм (Association of Corporate Travel Executives, ACTE)  през 2009 г. над 70% от корпорациите са намалили бюджетите си за бизнес пътувания между 10 и 20%.  
  • Бавното и несигурно завръщане към ръст на икономиката засяга най-вече западните държави. По данни на Световната банка и други организации тази тенденция се очаква да е дългосрочна.
  • - И в бъдеще основните бизнес тенденции – нарастващата социална  и корпоративна отговорност, ще продължат да оказват влияние върху бизнес пътуванията. 
  • - Видеоконференциите изглеждат като потенциална заплаха за деловия туризъм. Ако прибавим към това проблемите във въздушните превози, свръзани с изригването на вулката в Исландия, това показва необходимост от алтернативни решения.
  • -  Деловите пътувания ще са по-евтини – веднъж предпочели икономичната пред бизнес класата, корпорациите ще искат и в бъдеще да спестят разходи. Като резултат от това се очаква намаляване на приходите на авиокомпаниите и туристическите агенции. 

Мненията обаче са изразени в разгара на кризата. По  последни данни на IATA интересът към бизнес класата в момента расте по-бързо, отколкото към икономичната през май т.г. резервациите за бизнес и първа класа са нараснали с 18%, докато резервациите за икономична класа едва с 10,2%.

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed