20 Апр. 2024

Вие сте тук

Данъчните в Гърция проверяват хотели и курорти

30.07.2015

От петзвездни хотели до скромни таверни гръцките данъчни инспектори насочват вниманието си към проверка за  укриване на данъци в летните курорти, съобщи Ройтерс. Правителството уведоми, че обещаната от премиера Алексис Ципрас борба с укриването на данъци е в ход седмица след голямото увеличаване на ДДС.


Проверките започват от скъпите дестинации, луксозните хотели, но ще стигнат  дори до най-малката таверна, заяви вторият финансов министър Трифон Алексиадис пред репортери, очертавайки плановете на правителството за лятото в борбата с неплащането на данъци.


Проверки от екипа на министерството за финансови престъпления през последната седмица разкриха данъчни нарушения в  една от всеки четири фирми, каза той. Орязването на бюджета остави екипа на финансовото министрество за борба с финансовите престъпления с недостатъчен персонал, но ще бъдат повикани допълнителни инспектори от други министерства, за да помогнат в одитната кампания, заяви Алексиадис.


Според условията на третата кредитна програма за Гърция ДДС бе увеличен в хотелите и ресторантите на островите в Егейско море, което доведе до оплаквания от работодателите в туристическата индустрия, които заявиха, че тази мярка ще засегне приходите в разгара на туристическия сезон.


Туризмът носи около една пета от БВП на Гърция, превръщайки го в много необходимия двигател на растежа и приходи от данъци за боледуващата икономика. В последния доклад за Гърция МВФ заяви, че докато събирането на данъци се подобрява, избягването на данъците остава масово сред богатите и самонаетите. Базираната в Париж Организация за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че Гърция трябва да направи събирането на данъци по-ефективно, да подобри одитите и да ускори съдебните процедури.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed