19 Апр. 2024

Вие сте тук

Дания отменя данъка върху мазнините

12.11.2012

Датското правителство обяви, че ще отмени данъка върху мазнините, което ще поведе до поевтиняване на хранителните продукти, съдържащи масло и сметана, предаде ДПА. Предвижда се и отмяна на планираната такса върху захарта.



Данъкът върху мазнините, който влезе в сила през октомври 2011 година, бе въведен от предишното правителство като част от мерки за подобряване на общественото здраве. За наситени мазнини данъкът беше 16 крони (2,72 долара) на килограм.


"Трябва да признаем, че тези налози доведоха до увеличаване на административните разходи. Нямаме нужда от това при сегашната финансова ситуация", каза министърът на данъците Холгер Нилсен. По думите му правителството е направило списък на опасенията си по въпроса, включително по-високите цени за потребителите.


Датската асоциация на медиците изрази съжаление за решението да се отмени данъка, призовавайки за "всеобхватен план" за борба със затлъстяването в страната, което води до усложнения като диабет.


Водещи вериги супермаркети заявиха, че ще понижат цените на продуктите, съдържащи масло, сметана, шоколад, както и на сладките при отмяната на данъка през януари. 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed