17 Юли 2019

Вие сте тук

Гърция се надява на рекорден брой туристи тази година

26.02.2014

Гърция се надява на нов рекорден брой туристи, които се очаква да достигнат 18,5 милиона тази година, твърди агенция Блумбърг, като подчертава, че европейските туристи се завръщат в страната, която от шест години е разтърсвана от рецесия.


Публикацията на Блумбърг се цитира от гръцкото издание "Етнос". В нея, позовавайки на оценки на председателя на Асоциацията на гръцките туристически агенции, американската медия изнася прогнози, показващи, че чуждестранните туристи, които се очаква да прекрачат границите на Гърция тази година, ще бъдат 18,5 млн. спрямо 17,9 милиона през 2013 г.


Изразен в числа, този рекорден брой туристи означава приходи в размер на 13 млрд. евро. Почти всички традиционни и нови пазари дават положителни и насърчителни индикации в тази посока, казал гръцкият представител.


Очакваният брой туристи е нов рекорд, едно особено окуражително събитие за гръцкия туризъм, който съответства на една шеста от икономиката на страната. С безработица, достигнала до рекордни нива от 28 на сто, премиерът Андонис Самарас нарече туристическата индустрия на Гърция първия локомотив, започнал да тегли нагоре икономиката след шест години на болезнена рецесия.


Според председателя на гръцката туристическа асоциация целта е броят на чуждестранните гости да достигне 24 млн. до 2021 г. Този факт би могъл да означава създаването на 300 хиляди работни места.


Според Блумбърг данните за резервациите показвали, че Гърция може да очаква повече туристи от Германия и Франция и ръст от 10 на сто на туристите от Обединеното кралство. Повече германци посещават Гърция в сравнение с други националности, следват британците, македонците, французите и руснаците, посочва агенцията.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed