29 Март 2024

Вие сте тук

Гърция обяви война на ол инклузива

30.01.2015

 

Според румънски туроператори това няма да се отрази драматично на туристите


Новият гръцки премиер Алексис Ципрас обяви война на туристическите услуги от типа "ол инклузив" (all inclusive), макар те да носят на гръцкия туризъм годишни приходи от два милиарда евро. Намеренията на Ципрас са чрез данъчни и законодателни мерки да обезсърчи тази система и да улесни завръщането към традиционния туризъм.  Лидерът на радикалната лява партия СИРИЗА смята, че услугите "ол инклузив" отдалечават туристите от местната икономика, държейки ги в периметъра на хотелските комплекси и далеч от дребния бизнес, посочва в. "Дейли мейл".

 

На свой ред румънският вестник "Гъндул" е потърсил мнението на румънски туроператори във връзка с тези планове. "Гърция е първият избор на румънците за почивка в чужбина и те са влюбени в тази страна", коментира Кристиан Пандел, собственик на туристическа фирма, която изпраща най-много румънски туристи в Гърция - над 100 000 годишно. Пандел каза, че миналата година в много хотели не е имало места заради големия брой туристи.


"Търсенето и договорите, които сключват европейските туристически гиганти, ще предизвикат и тази година ръст в туризма в Гърция", отбеляза Кристиан Пандел. Според него румънските туристи често излизат на разходки в градовете и посещават таверни, дори когато са настанени в хотели, предлагащи услугата "ол инклузив".


Алин Бурча от друга туристическа компания, който е и заместник-председател на Националната асоциация на туристическите агенции, казва, че в Гърция годишно почиват около 250 000 румънски туристи, от които една пета избират услугата "ол инклузив". "Няма да се премахне услугата "ол инклузив", не това заяви премиерът. Идеята е тя да не се развива повече. В Гърция системата "ол инклузив" не е толкова разпространена (...) и не е традиционна", посочи Бурча. Според него, ако се премине към пълен пансион например, "няма да бъде голям шок". Бурча не очаква голям ефект върху румънските туристически агенции от евентуална промяна в тази посока.


Според Алин Бурча притокът на туристи към Гърция ще продължи да нараства, тъй като тази страна е посещавана не само от предпочитащите 5-звездните хотели с "ол инклузив", като в Турция, но и от туристи, които се настаняват в студиа, вили, дву- и тризвездни хотели или апарт хотели.


"Сигналът е, че не се търси развитие на "ол инклузив" услугата, защото изчезват малките таверни, ресторанти и магазини, което е правилно. Гърция има известни таверни, с музика и танци, които са много по-голяма атракция от системата "ол инклузив", каза Алин Бурча.


Гръцкото правителство би могло да забрани продажбата на държавни терени на инвеститори в големи туристически комплекси и да промени законодателството за ДДС, като сегашните ваканционни центрове плащат по-високи данъци, пише "Гъндул". Новото гръцко правителство не иска да забрани изцяло системата "ол инклузив", а да насърчи модела на традиционните почивки, при който туристите посещават традиционни барове, ресторанти и местни атракции, пише вестникът.


Драгош Анастасиу, собственик на една от най-големите туристически компании в Румъния, заяви, че "и по настоящем много хотели в Гърция не предлагат услугата "ол инклузив", а онези, които го правят, са далеч от това, което предлага Турция. Следователно клиентите, които са почитатели на тази услуга, не почиват непременно в Гърция", каза Анастасиу. Според него Гърция е толкова красива и предлага толкова много възможности, че дори да няма услугата "ол инклузив" или тя да е по-скъпа, това няма да се отрази драматично на туристите, включително на румънските.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed