28 Март 2024

Вие сте тук

Гърция бави отварянето на Маказа

24.09.2012

Министър Павлова: България изпълни ангажимента си за пътя до Маказа в срок

 

Единствената пречка граничният пункт на Маказа все още да не е отворен е фактът, че пътят от гръцка страна от 1.5 км. Той трябва да бъде довършен и асфалтиран.

„Българската страна беше поела ангажимент за миналия ноември да имаме готовност с граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) и пътя до Маказа. Ангажиментът от наша страна беше изпълнен в срок. За съжаление, гръцката страна не изпълни сво и към днешна дата“, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройствата Лиляна Павлова пред журналисти днес.

 

Тя припомни, че министър-председателят Бойко Борисов беше готов да предложи България да го финансира и да го завърши. Но все пак това е територията на друга държава и на този етап развитие по тази тема няма. Грехота е заради 1.5 км да не пускаме толкова важния ГКПП, което би отворило възможността за транзитен трафик. Може би на колегите от Гърция им е трудно, допълни министър Павлова.

 

Тя коментира и преговорите с  Катар за пътя Русе-Свиленград. Подумите й се меморандум, който предстои да бъде одобрен и подписан от двете правителства. Паралелно с този процес е възложено предварително инвестиционно проучване за това какви са нуждите, което ще е готово до края на месеца. На тази основа ще бъде създадена компанията, която да възлага последващите действия.

 

Единствената новост е, че вероятно оттук нататък работата ще продължи на двустранна основа - между Република България и Държавата Катар, тъй като Турция се оттегли от проекта. Отказът не е официален, а в рамките на работните срещи.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed