07 Апр. 2020

Вие сте тук

Гърците пред "данъчно торнадо"

09.07.2014

Спекулативни цени по туристическите курорти 

 

"Данъчен ураган" се задава за гърците, тъй като остава по-малко от седмица за подаване на данъчни декларации, а плащането на налозите започва от края на този месец и до края на годината гражданите трябва да погасят всички свои задължения към държавата, като правителството се надява да събере 11 млрд. евро, пишат вестниците.


Властите започват да събират данъци върху доходите, въведения нов единен данък за имотите, специалния данък "солидарност", данък лукс, а също данъците и таксите за автомобилите.


Изданията алармират за регистрирани от финансовите власти случаи на измами на търговци, предлагащи по курортите различни стоки на спекулативни цени. След случая с будкаджията на Акропола, който продавал минерална вода за три евро и бе санкциониран с глоба от 2000 евро, инспектори са се натъкнали и на други шокиращи случаи.


Местната телевизия Алфа излъчи репортаж от туристически места в близост до археологически комплекси, в който показа главозамайващи, нереални цени, а в повечето случаи търговците даже не издавали изискваните от властите касови бележки.


Така например, според медията фрапето със сладолед било предлагано за 8,50 евро, ирландско кафе - за 9 евро, гръцка салата - за 8 евро, телешко с картофи - за 19 евро, а парче баница със сирене - за 6 евро. Отбелязва се, че всички тези цени са били с 13 процента ДДС. Туристи и почиващи в Гърция се оплакват, че в повечето случаи продължава да не се издава касова бележка, и казват, че не могат да си обяснят този феномен, при положение че има санкции за това.


Необяснимо високи били също цените по курортите на островите. Вестници твърдят, че да се намери стая по островите под 90 евро за август направо било чудо. Малко по-добро било положението в континенталната част на южната съседка и по-специално в районите, загубили голяма част от руските туристи, като например Халкидики.

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed