25 Апр. 2024

Вие сте тук

Гугъл ще тества услуга за споделено пътуване в района на Сан Франциско

18.05.2016

Гугъл обяви, че пуска пробно услуга за споделено пътуване, което евентуално може да превърне технологичния гигант в конкурент на компании като Юбър (Uber) и Блаблакар (BlaBlaCar), съобщи ДПА.


Гугъл ще тества новото си приложение Уейз карпул (Waze Carpool) в района на Сан Франциско, където служители на компаниите, участващи в проекта, са поканени да използват платформата, за да пътуват заедно до работа.


Уейз (Waze) е съществуващо навигационно приложение на Гугъл. То предлага оптимални маршрути при пътуване въз основа на въвеждане на информация от потребители в реално време. С Уейз карпул Гугъл разчита на точно тази инфраструктура.
Уейз карпул ще се конкурира с услугата Юбърпул (UberPool), която е опит на най-голямата американска компания за споделено пътуване да създаде система, при която професионален шофьор превозва определен брой пътници, пътуващи в една посока.


Френската Блаблакар е класическа услуга за споделено пътуване, при която пътниците плащат на шофьорите само за пътните разходи. Създадена е през 2003 година и е най-голямата класическа услуга за споделено пътуване.


Юбър е създадена в Сан Франциско през 2009 година. Компанията предлага наемане на шофьор чрез мобилно приложение. Шофьорите използват собствените си коли.


С Уейз Карпул технологичният гигант може да влезе в пряка конкуренция с една от собствените си инвестиции - подразделението за рискови капиталови инвестиции на Гугъл инвестира 250 милиона долара в Юбър през 2013 година.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed