28 Март 2024

Вие сте тук

Горещо лято за гърците заради задаващия се скок на цените от юни

13.05.2016

"Ценово цунами унами" заради скока на цените на стоки и услуги се задава в Гърция, след като правителството обяви нов пакет от косвени данъци и такси върху горива, напитки, цигари, кафе и интернет, а от юли скача и данък добавена стойност от 23% на 24%, пише в. "Нафтемборики".


Поскъпването ще струва на гръцките данъкоплатци 1,8 млрд. евро, което ще доведе до поредно свиване на техните доходи, до спад на потреблението и на оборота на предприятията, смята изданието.


Премиерът Ципрас уверил туристическия бизнес, че засега няма да бъде прилагана новата такса нощувка за хотелите и че тя ще влезе в сила от 2018 г.


Вестниците информират, че новите косвени данъци и такси са били договорени от правителството на вчерашна среща на Европейската работна група.


Те ще бъдат включени в изготвяния от правителството нов законопроект с допълнителни мерки за икономии на стойност 3,6 млрд. евро, които трябва да бъдат гласувани от парламента до 22 май, така че на срещата на финансовите министри от еврозоната /Еврогрупата/ на 24 май да бъде дадена зелена светлина за финализиране на оценката на кредиторите за гръцката програма и за отпускането на следващия транш от заемите за страната.


Допълнителните мерки, за които настояват кредиторите, идват, след като в началото на седмицата управляващата коалиция в Атина прокара през парламента законопроект с рестрикции за орязване на заплати и пенсии на стойност 5,4 млрд. евро.
В. "Катимерини" пише, че във връзка с тези данъчни мерки пазарът бие тревога, а туроператори се опасяват от негативен развой на туристическия сезон и за очакван спад в бранша в сравнение с миналата година.


В редакционен коментар в. "Вима" пита ще може ли кабинетът Ципрас да приложи всички тези рестрекции, които договаря и подписва с кредиторите, като изказва опасения, че очертаващото се споразумение с тях тласка страната към нов политически цикъл.


Ципрас очевидно приема, че няма друга алтернатива за страната и за самия него освен оставане в еврозоната, но дали занапред неговите министри са изоставили илюзиите, които хранеха и подхранваха? Следващите месеци ще покажат дали те ще могат и дали искат да приложат политиката, зад която са застанали, пише вестникът.


Позовавайки се на американски и германски медии изданията отделят място и на сондажите за очаквано облекчаване на гръцкия дълг, като изтъкват, че усилията на Еврогрупата били в посока да се избегне на всяка цена поредно горещо лято и нова ескалация на гръцката криза.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed