25 Апр. 2024

Вие сте тук

Голяма конкуренция за наградите на „Винария 2013“

04.04.2013

С  шест приза „Златен ритон“ и 125 медала завърши  Международният конкурс за вина и спиртни напитки за наградите на изложбата „Винария 2013“.  Най-авторитетните български отличия в бранша  бяха раздадени на тържествена церемония в   Международен панаир Пловдив на 3 април вечерта.

 

„Конкуренцията беше невероятна. Разликите между отличените са едва от няколко хилядни“, заяви проф. Пламен Моллов, председател на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК), която организира конкурса.  Участваха 45 фирми, от тях  20 чуждестранни – от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан. Бяха представени над 400 проби от вина. Миналата година претендентите бяха 29, а пробите – около 350. За първи път присъства група „Спиртни напитки“ с 60 проби.

 

Състезанието  за винените Оскари е в 6 категории, включващи млади и стари бели, червени вина и розе. Тази година имаме призьори във всяка група, отбеляза проф. Моллов.

 

С три приза „Златен ритон“ финишира „Винпром Пещера“. Отличията са за „Домейн Пещера  Совиньон блан Тракийска низина“ - от групата на белите вина от последна  реколта, „Домейн Пещера розе Тракийска низина“ - от групата розови вина от последна реколта, и „Домейн Пещера розе Тракийска низина 2010 г.“ - от групата розови вина от по-стари реколти.  Това е „голям шлем“, каза изпълнителният директор на „Винпром Пещера“ Иван Папазов, след като получи третата статуетка.

 

Винзавод“-Асеновград получи Златен ритон за „Version Каберне фран“ в групата на червените вина от последна реколта. 14-и Златен ритон добави в колекцията си „Черноморско злато“ с „Каберне совиньон Тракийска низина 2007 г.“ от групата на червените вина от по-стари реколти. Сред отлежалите бели вина най-добро се оказа „Авлудзена шардоне 2011“ на „Бойар“.

 

Най-престижните български винени отличия бяха връчени от инж. Красимир Коев -  изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, Гергана Царева – директор на Дирекция „Регистриране, лицензиране и контрол“ в Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Иван Соколов – главен директор на Международен панаир Пловдив, Богомил Бонев – изпълнителен директор на Международен панаир Пловдив, Георги Гергов и проф. Пламен Моллов.

 

Журито раздаде  109 златни медала – 86 за вина, 14 за ракии, 7 за бренди и 2 за уиски. Сребърните медали са 16 – 8 за вина, 4 за ракии, 2 за мастика, по един за мента и водка.  В комисиите влизаше елитът на дегустаторите от България, както и 8 чуждестранни експерти, двойно повече в сравнение с миналата година.

           

Почти равностойното българско и чуждестранно участие, разширената гама от напитки, които се състезават, и присъствието на авторитетни арбитри от други държави изравняват нашия конкурс с утвърдените световни състезания в бранша, защото той вече отговаря на всички изисквания, коментира  проф. Моллов. Избите полагат огромни усилия, за да стигнат до наградата „Златен ритон“ и до медалите на „Винария“, защото отличията са наистина престижни и помагат за маркетинга на продуктите, коментира  той.

 

На церемонията бе връчена и традиционната награда „Бъчвата на НЛВК“, която отново отиде при  „Черноморско злато“.

 

     

За най-добър енолог на „Винария 2013“  бе определен инж. Валери Чулин от „Вини“-Сливен, чиито оценки по време на дегустациите са били най-близки до крайните резултати.

 

Международната изложба за лозарство и винарство продължава в панаира до 6 април с участието на компании от 13 държави, които предлагат  нова колекции вина и спиртни напитки, технологии, машини, оборудване и материали за лозарството и винарството.

 

На снимката: Директорът на „Винпром Пещера“ Иван Папазов получава първия Златен ритон от общо три, които компанията спечели.

 

 

Категории: 

THExperts бюлетин

Информирайте се за последни новини!

CAPTCHA
Този въпрос удостоверява, че сте реален потребител.
Subscribe to THExperts бюлетин feed